Ta strona używa Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
x

Jadalne opakowania

18 Grudzień 2015
Jadalne opakowania

Coraz więcej firm pracuje nad opakowaniami, które będą się szybko rozkładać, a nie tak jak foliowe - przez setki lat. Można je wyprodukować z ziemniaków, kukurydzy czy trzciny cukrowej. Wyglądają tak samo, ale różnica dla środowiska - zasadnicza!

Ale naukowcy pracują nad jeszcze ciekawszym rozwiązaniem - opakowaniem, które można... zjeść. Z czego jest zdrobione? Z naturalnych i biodegradowalnych polimerów – tłuszczy, białek, polisacharydów, wosków, olejów roślinnych. Pokrywanie produktów (głównie owoców, warzyw i nabiału) następuje podczas ich zanurzania w płynnej substancji. Po wyschnięciu przybiera ona postać niezwykle cienkiej folii, która jest jednak bardzo odporna na działanie mikroorganizmów. Artykuły spożywcze w takim opakowaniu mogą być skonsumowane razem z osłonką.

źródło: Ekologia.pl